BLOG: Door de ogen van de agent

2018-06-01 12:56:09

Foto: politie

-Reanimatie-

Het is een rustige nachtdienst van zaterdag op zondag in Ede. We hebben een paar meldingen afgehandeld en zitten nog even aan het bureau. Dan is het plotseling gedaan met de rust. Een aanrijding met letsel tussen een fietser en een auto op een plaats waar vaker ernstige ongevallen gebeurd zijn. Het is bij een fietsoversteekplaats aan een doorgaande weg, waarbij de fietsers van achter de struiken de weg over moeten steken en slecht zichtbaar zijn voor de naderende automobilisten. Bovendien is het donker. Aardedonker.

Met vaardige hand stuurt mijn collega Peter, met wie ik die nacht op de auto zit, de dienstauto door de nacht. De weinige verkeersdeelnemers vliegen voor ons aan de kant als ze de blauwe lampen zien flitsen. Tegelijkertijd hoor ik Miki en Arjen, de collega’s van een andere auto via de portofoon, vragen of ze mee zullen rijden. Gezien de locatie een goed idee. Het zou best wel eens ernstig kunnen zijn.

Als we met de twee dienstauto’s vrijwel gelijktijdig aankomen, blijkt dat ons voorgevoel juist is geweest. Als ik uitstap zie ik op de dubbele rijbaan een auto stilstaan met de noodverlichting aan.
Aan de rechterkant van de weg ligt een totaal verkreukelde fiets en achter de auto zitten een paar mensen geknield bij het slachtoffer. Het is de fietser en als we dichterbij komen, zien we dat hij er niet best aan toe is. Hij is jong, niet aanspreekbaar, bloedt uit mond, neus en oren en zijn gezicht is akelig bleek.

Snel voelt Arjen zijn pols, kijkt me aan en schudt zijn hoofd. Behoedzaam draaien we de jongen op zijn rug. Zijn halfgeopende ogen zijn uitdrukkingsloos en staren in het niets. Voorzichtig doen we zijn shirt omhoog en ik leg mijn hand op zijn borst. Geen harstslag of ademhaling. ‘Dit gaat niet goed’, zeg ik hardop en plaats mijn beide handen op de borstkas van de jongen. Meteen begin ik met compressie op de borst. Het merkwaardige is dat ik net, enkele dagen ervoor, een herhalingscursus reanimatie heb gehad. Het lukt me om mijn gevoel uit te schakelen en de handelingen te verrichten zoals ik die op de pop geoefend heb. Ik tel hardop tot 30, terwijl Arjen over zijn schouder roept om een AED en een mondkapje. Een paar seconden later komt Miki aanrennen met de gevraagde spullen.

Terwijl ik stug doorga met reanimeren, brengen Arjen en Miki de pads van de AED aan op het lichaam van de jongen. Al gauw horen we een nasale stem uit de speaker die ons zegt het slachtoffer los te laten, omdat er een analyse zal worden uitgevoerd. Vrijwel direct daarna zegt dezelfde stem dat we het slachtoffer niet mogen aanraken omdat er een elektrische schok zal worden toegediend.

Het lichaam van de jongen reageert heftig op de stroomstoot. Vervolgens deelt de stem ons mee dat we door moeten gaan met reanimeren. Weer druk ik ritmisch op de borst van de jongen en blaast Arjen, via een mondkapje, lucht in zijn longen.

Inmiddels is de ambulance gearriveerd en horen we dat de traumahelikopter onderweg is. Op het moment dat het ambulancepersoneel bezig is hun spullen uit te pakken, lijkt het alsof het leven in de jongen terugkeert. Hij kreunt, beweegt wat met zijn hoofd en lichaam. Zouden we het toch gaan redden? Samen met Miki trek ik de brancard uit de ambulance en met de grootst mogelijke voorzichtigheid wordt de jongen op de brancard gelegd.

Als de ambulance wegrijdt, sta ik er een beetje wezenloos bij, totdat de stem van Peter mij naar de werkelijkheid terugbrengt. Intussen heeft hij niet stilgezeten. Hij heeft zich over de bestuurder van de auto ontfermd en hem in de dienstauto gezet. De bestuurder is aangehouden. Dat wel, maar Peter behandelt hem op een uiterst integere en empathische wijze. Het is stil in de auto als we naar het bureau aan de Breelaan rijden. Alle drie hebben we onze eigen gedachten en emoties. Wel vraagt de bestuurder hoe het nu met het slachtoffer is, maar we moeten het antwoord schuldig blijven. We weten het gewoon niet.
Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, zitten we nog even bij elkaar en praten erover. Ondanks de ernst van de situatie hebben we een goed gevoel over de manier waarop er door ons is gehandeld. Dit gevoel wordt nog versterkt als het verlossende bericht van het UMC komt dat de jongen het, vooralsnog, heeft gehaald, dankzij de reanimatie!
We voelen ons opgelucht en slaan elkaar op de schouders. Dit is zo’n moment waarop je beseft waar je het allemaal voor doet.

Politie Ede

Lokaal nieuws

Overval winkel Bennekom, de politie zoekt getuigen

Bennekom - Gisteravond 6 november is er een winkel aan de Brinkstraat overvallen door drie personen. De politie zoekt getuigen. Rond 17.45 uur kwam er een overvalmelding bij een winkel aan de Brinkstraat in Bennekom. Drie personen met bivakmutsen bedreigen de medewerker en eisen de inhoud van de kassa. De drie verdachten gaan er vervolgens vandoor. Een oplettende burger ziet het voorval gebeuren en zet een achtervolging in. Mede dankzij de hulp van deze getuigen kon de politie 1 man aanhouden. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Lelystad. De politie heeft met behulp van een speurhond en heli de omgeving afgezocht naar de andere twee personen. Getuigenoproep De politie is op zoek naar getuigen. Als er mensen zijn die meer hebben gezien of misschien in het bezit zijn van beelden, bel dan met de politie via 0900-8844 of anoniem 0800-7000.

Lees verder...
Buitenbrand blijkt broei

Ede - De brandweer van Ede-Stadspoort is vrijdagavond 2 november gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Glindhorst. Eenmaal terplaatse bleek het te gaan om broei in een stapel houtsnippers en tuinafval. De brandweer heeft de stapel gecontroleerd op temperatuur en is daarna terug naar de kazerne gegaan.

Lees verder...
Aanrijding na negeren rood licht

Ede - Woensdagavond 31 oktober heeft er een ongeval plaatsgevonden op de N224 ter hoogte van industrieterrein "het Kievietsmeent". Hierbij is 1 persoon gewond geraakt. Een busje negeerde het rode licht en heeft vervolgens een auto geraakt. Door de klap raakt beide voertuigen zwaar beschadigd Beide voertuigen zijn afgevoerd door de bergingsdienst.

Lees verder...
Auto rijdt tegen stilstaande auto voor stoplicht

Ede - Woensdagavond 31 oktober heeft er een ongeval plaatsgevonden op de kruising van de N224 en de N304. Een automobilist is achterop een stilstaand voertuig gebotst welke stond te wachten voor het stoplicht. Bij het ongeval raakte 2 personen lichtgewond en zijn met onbekende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Beide voertuigen zijn door een berger afgesleept.  

Lees verder...
Persoon te water in de vijver Proosdijpark

Ede - De hulpdiensten zijn dinsdag 30 oktober aan het eind van de middag groots uitgerukt voor een melding van een persoon te water. Omstanders hadden een persoon in het water gezien in de vijver van het Proosdijpark en schakelde de hulpdiensten in. Vele hulpdiensten waaronder een duikteam uit Arnhem kwamen ter plaatse. De persoon is door de brandweer uit het water gehaald en overgedragen aan de ambulancedienst. Vervolgens is een persoon met onbekende verwondingen met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Auto's beschadigd bij aanrijding op Van Apelterenweg

Nijmegen - Vanmiddag heeft omstreeks half drie een aanrijding plaatsgevonden op de Van Apelterenweg. Twee auto's raakten beschadigd. De aanrijding tussen twee auto's vond plaats bij de afslag naar de 60ste straat van de Meijhorst. Ambulancepersoneel controleerde de inzittenden van de auto's. Een agent meldde dat niemand gewond raakte. Over de toedracht van het ongeval was nog niks bekend. Een berger heeft beide auto's weggesleept. Bron: Lars Schwachöfer / Nieuws uit Nijmegen

Lees verder...
Pop-up 'Bij ons in de wijk houden we het samen veilig' in Maassluis

Onder het motto 'Bij ons in de wijk houden we het samen veilig' nodigen politie, buurtpreventie en de gemeente Maassluis bewoners uit om op 13, 15 en 23 november 2018 een bezoek te brengen aan de 'gele bus'. Op dinsdag 13 november stond de bus in het Vrijheidspark en aan de Uiverlaan. In de bus wordt, onder het genot van een kopje koffie of thee, informatie gegeven over onder meer de veiligheid in en rond woningen, het anoniem melden van misdaden, buurtpreventie, internetfraude en drugsoverlast. Ook kan de burger vragen stellen aan wijkagenten, actieve buurtpreventen of toezichthouders.

Lees verder...
Gewonde bij ongeval in Apeldoorn

Bij een ongeval tussen twee personenauto's op de Koning Stadhouderlaan in Apeldoorn, is dinsdagmiddag een gewonde gevallen. De hulpdiensten rukten massaal uit, twee brandweerwagens kwamen ter plaatse omdat er sprake zou zijn van beknelling, dit bleek echter niet zo te zijn. Het slachtoffer kon zelfstandig uit haar voertuig komen waarna zij is overgebracht per ambulance naar het ziekenhuis. Door de aanrijding klapte de blauwe auto tegen een beton blok aan wat in de midden berm ligt aan, de klap was zo hard dat de beton blok uit de grond kwam. De brandweer heeft het voertuig veilig gesteld waarna zij retour konden. Door het ongeval ontstond er een flinke verkeershinder richting het centrum. De berger heeft het blauwe voertuig afgesleept.

Lees verder...
Woninginbraak in Goes in Opsporing Verzocht

Goes - Het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond, dinsdag 13 november, aandacht aan een inbraak in een woning aan de Elvis Presleylaan op zondagmiddag 24 juni jl. De hulp van het publiek wordt ingeroepen om de daders te vinden. Op zondag 25 juni werd bij de politie gemeld dat er was ingebroken in de woning in de wijk De Poel. De bewoners bleken op vakantie. Een bewakingscamera legde de drie daders op beeld vast. Het is nog steeds niet bekend wie zij zijn. In een speciaal opsporingsbericht (publicatie dinsdagavond) staan foto’s van hen. Uitzendingen De live uitzending van Opsporing Verzocht is op dinsdag 13 november, aanvang 20.35 op NPO1. Op woensdag 14 november kunt u nog een herhaling van de uitzending bekijken op NPO2 rond 12.05 uur.

Lees verder...
Brand in verzorgingstehuis, verpleegster raakt gewond

De brandweer is maandagavond uitgerukt naar verzorgingstehuis Avondzon aan de Eendenweg in Apeldoorn. In een appartement was een gordijn door nog onbekende redenen vlam gevat. Een verpleegster heeft geprobeerd de brand te blussen. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en heeft de brand afgeblust. Er kwamen twee ambulances ter plaatse omdat de verpleegster en de bewoner van het appartement rook hadden ingeademd. De verpleegster is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De bewoner is ter plaatse gecontroleerd maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Team brand onderzoek doet ter plaatse onderzoek naar de oorzaak van de brand. Na ongeveer een uur kon de brandweer retour.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws